Monday, 19 December 2011

tammat sudah sesi persekolahan...

Jangan terkejut kalao aq kata aq baru abes skola! hahha..
actually baru tamat form 6.. tahun 2011.. dari sekolah di area bukit sentosa ke sungai choh..
perubahan kawasan, budaya... sgt2 mengerikan pada awal2 masuk dulu.. tak biasa...
mula2 tgk sg choh ney cam "golongan kampung" yang masih x kenal bandar (bangga la awak tuh mai dr sg buloh ke bukit stose)...
tp lama2 mula addapt, macam2 dpt belajar di sepanjang setahun setengah aq berada di LOWER SIX-UPPER SIX di SEMESCO (Sekolah Menengah Sungai Choh)....
pelbagai cerita, bila da meningkat umur neyh (bru 19 da kecoh)... baru kenal pelbagai ragam dalam dunia dari pelbagai segi...
seronok sebenarnya aq skola di semesco,

PERBEZAAN BUKIT SENTOSA - SUNGAI CHOH

1. Lps abes form 5 di stose, masuk ke satu kawasan bergelar kampung macam anak raja jejak kampung la ceritanya, mula berang ngan tndakan segelintir org kt ctu, dari segi budak2 even tyme balek skola bende kecik boleh jadi gadoh besar.. tp teringat di stose, tyme aq di kwsn sendiri aq pun lebih kurang sama jer nan dierang.. hahaahha...
2. Sungai Choh terpelihara lagi pokok2 n Bukit2 di sekitarnya... dkt block F (form 6), betul2 menghadap Bukit Rawang n Bukit Sungai Choh... mmg seronok cuaca di Sg Choh, lagi2 kalao hari HUJAN nampak la kabus2 atas bukit, kwsn skola un berkabus smp kol 9 gamaknya.. & kalao cekgu lambat masuk, bergembira kami di block itu... riuh rendah amek gambar laa, amek video la, gelak - gelak laahh.... hahah
3. berbeza di stose, aq sgt2 ramai kawan.. di Sg Choh mule2 masuk ramai kwn, after 4 month, mula bercakaran, jadilah cerita beberapa org pulau aq (sory xleyh mention name kerana kes dah selesai dan berbaik semula), maser uh mmg down giler.. aq nk berenti dari skola rasanya, psl rasa sgt2 aq neyh org luar & x dialu - alukan di situ, tp aq tabahkan hati.. dengan bantuan 5 org rakan rapat, dak2 kelas yg lain.. berjaya aq harungi pelbagai cerita, suka - suki disini.. kadang2 smp bahagia sangat bila terkenang balek peristiwa gadoh2 uh... cam dak2 kecik un ad.. hahahha

4. pentadbiran dan guru disini berbeza sangat2 berbanding stose, di stose, cekgu dan guru xder hubungan rapat la atas dsar professionalisme mahupun kerana bilangan murid terlalu ramai so cekgu x terlayan sekor2.. di SEMESCO, guru2 rapat sangat dengan pelajar, lagi2 dengan pelajar PRA-UNIVERSITI (form 6), dengan adanya MAJLIS PERWAKILAN PELAJAR PRA-UNIVERSITI(MPPPU) sg choh waktu tuh, mmg cekgu amat2 berharap dengan Form 6.. mula2 aq malas nk libat2 dlm koko neyh, malas nk campur org, rasa cam nk idop sendiri, tp akibat x thn tgk org lain sumew dpt penghargaan, aq pun join la activity2 SEMESCO... dari KEM PERDANA 2011 (aq handle au! hahaha), membawa kepada PERTANDINGAN RUGBY HUSEL aq join, LATIHAN MENEMBAK KADET POLIS pergi, KEM BINA NEGARA BTN LANGKAWI.. mmg banyak sgt activity xleyh lupew... plg best pergi ke PARLIMEN, PUSAT SAINS NEGARA, WISMA SIME DARBY pada satu hari yang sama.. seronok sgt... cam kenangan tuh menusuk jiwa bai.. aq menjadi ahli aktif di skola.. berbeza sgt2 di stose aq lebih kepada budak x mnt KOKO (pdhl kwd kaki KRS 4 TAHUN).. hehehe
5. Sg. Choh bagi aq lebih banyak peluang rapat nan kawan2 dari spesis jarang jumpa la, dari kaki gebang, kaki gebang, mat rempit, poseur, mulut xdew insuran, hati busuk sumew aq kenal kt sini... amek ianya sebagai satu perkara POSITIF.. kadang2 bukan semua org seperti yang kitew fikirkan yer x? hahahha. kadang2 kita ingat kita jer yang betul.. org lain slah.. padahal kite un adew salah gak, aq banyak gak la x puas ati nagn org uh, ngan org neyh.. aq expect org perlu hormat aq.. tp aq lupew org akan hormat aq, kalao aq hormat org tuh dulu.. hehehe.. sory la, cekgu2 sekalian, kawan2.. saya ini insan yang x kuat.. hehehehe.. sory byk2 nyusahkan korang.. hahahaha

No comments:

Post a Comment

Letak Komen Anda